Recension Art Garden Spa och Asia Spa

Jag och maken har en liten tradition, vi brukar åka iväg på SPA i mellandagarna. Lämna barnen hos barnvakt och åka iväg på tumanhand, som en slags julklapp. I år var inget undantag utan efter jul lämnade vi barnen hos farmor och farfar och åkte till Varbergs stadshotell och Asia Spa. Jag har länge velat åka till just Asia Spa. Detta på grund av att jag är väldigt förtjust i deras systerspa i Göteborg, Arken hotell och Art Garden Spa, där jag varit två gånger. Här kommer en liten recension/jämförelse mellan de två. Värt att notera är att det var ett och ett halvt år sedan jag var på Art Garden, jag kanske inte kommer ihåg allt och saker kan ha förändrats sedan dess. Samtliga bilder kommer från respektive hotells hemsida om inget annat anges.

Jag kan redan nu avslöja vilket spa jag skulle välja nästa gång om det är Asia Spa och Art Garden jag får välja emellan, Art Garden.

Boende

Varbergs Stadshotell:

Varbergs stadshotell har flera olika rumskategorier. ”Vanliga” dubbelrum, Classic, förstås men även så kallade Boutique och De Luxe. Vi lyxade till det med ett De Luxerum och det var verkligen jättefint! Det ångrar jag inte en sekund. Det kostade inte särskilt mycket extra heller.

wp-1451920105536.jpeg wp-1451920098710.jpeg

wp-1451920080477.jpeg wp-1451920088064.jpeg

Vårt rum,nummer 133, såg ut precis som på de två rosa bilderna ovan (exklusive badkaret) men hade den blå färgställningen. Det var väldigt högt i tak, jag skulle inte bli förvånad om det var över 4 meter, med vackra kristallkronor. Den nedre högra bilden visar ett av Boutiquerummen, leopardmönstrat!

Arken hotell:

Vi bodde i ett vanligt dubbelrum, trevliga rum men inget speciellt. Klassiska hotellrum kan man väl säga. Fräscha, moderna och med sköna sängar.

wp-1451920021309.jpeg

Spa

Det märks verkligen att Asia Spa och Art Garden är systerspan för de är väldigt lika vad det gäller utbud. Båda två har omklädningsrum med tvagningsritual som man ska inleda sitt besök med. De har likadana stationer för fotbad, ljus- och mörkerterapirum, varm källa med utsikt och bastuoas med liknande utbud.

Omklädningsrummen på Asia var dock under all kritik! För det första var de pyttesmå och saknade all form av upphängningsanordning, det vill säga krokar. Handduk och yukata fick läggas där det fanns plats i såväl omklädningsrum som tvagningsrum. Och ”med där det fanns plats” menar jag i princip ”på golvet”. Det faktum att det var så pass litet innebar också att man fick stå precis innanför dörren och byta om. Öppnades den var det full insyn (ok, det hängde någon liten sorglig ursäkt till draperi i dörrhålet) rakt från korridoren som var pulsådern mellan bastuoas och pooler. Jättekul. Verkligen.

wp-1451920124112.jpeg wp-1451920035732.jpeg

Fotbad på Asia till vänster och Art Garden till höger

 

Bad:

Asia Spa har en varm källa samt Vitalitypool. Vitalitypoolen har stationer med olika typer av vattenmassage samt integrerad bubbelpool. Från både den varma källan och Vitalitypoolen har man utsikt över takåsar, Varbergs fästning och därefter havet.

wp-1451920068249.jpeg wp-1451920061810.jpeg

Vitalitypoolen

På Art Garden finns det varm källa, bubbelpool och en varm utomhuspool. Alla med utsikt över skärgården.

wp-1451920005090.jpeg

Bubbelpoolen på Art Garden. Kolla utsikten!

Bastuutbud:

I bastuoaserna finns det saltbastu, ångbastu och torrbastu. Arken har även en isbastu, vilket var ett mörkt rum på cirka en kvadratmeter med en hög is på golvet. Meningen är att man ska skrubba sig med isen för att få upp blodcirkulationen. Asia spa hade inte isbastu men ett kar med is att använda i samma syfte. I båda bastuoaserna finns det även upplevelseduschar samt en isvak. Asia spa har två torrbastu i bastuoasen med olika temperaturer medan Arken har en. Arken har däremot två stycken bastu på terrassen med olika temperatur och utsikt över skärgården medan Asia hade en bastu på terrassen och från den har man utsikt över Vitalitypoolen och indirekt över takåsarna och fästningen.

Trots att bastuutbudet är så pass lika så tycker jag bättre om Arkens bastuutbud. Torrbastun i bastuoasen har en hel glasvägg med utsikt över, just det, skärgården medan torrbastuarna på Asia inte har någon utsikt alls. En favorit hos mig är dessutom bastun som Arken har på terrassen som har kallt vatten på golvet som man sitter med fötterna i. Fantastisk!

wp-1451920055706.jpeg wp-1451920049317.jpeg

Bastuoasen på Asia

img_20160107_154700.jpg img_20160107_154617.jpg

Isbastun samt utebastun med kallvatten på golvet

wp-1451919997956.jpeg

De två utebastun på Art Garden

Viloplatser:

På Asia finns det mörkerterapirum, ljusterapirum och ”kunskapens rum”. Vill man bara hänga, läsa en bok och titta rakt ut så fanns det ett avgränsat rum med vilosängar och utsikt mot fästningen. Ovanpå det vilorummet fanns det ett annat rum med hänggungor och med samma utsikt. Dessutom finns det ett par vilstolar utställda i bastuoasen samt ett ”fikautrymme”. Utehäng såg det ut som att man kunde ägna sig åt på terrassen men den var tom nu när vi var där

Art Garden har många ställen där man kan vila och ta det lugnt. Vilstolar finns i bastuoasen och på solterrassen, utsikt mot skärgården (förstås). På solterrassen kan man även ta det lugnt i hängmattorna. Art Garden har flera olika lounger som man kan sitta och läsa i eller dricka lite te. Man har uppkallat dem efter de fyra årstiderna. Höst är stora pösiga soffor framför en öppen spis, vår har loungemöbler och utsikt över havet, vinter är mörkerterapirummet och sommar ljusterapitrummet. De har även ett orangeri som var trevligt att sitta i, ett ”fikautrymme” där det kändes som att det var helt ok att bryta tystnaden och föra riktiga samtal. Slutligen min favorit, kopparkaren. Ett kopparbadkar med inbyggd vattensäng och varma stenar att ligga på. Magiskt!

Träning och aktiviteter:

Båda två spa har gym som såg väldigt fräscha och fina ut. Jag gjorde dock inget närmare besök i något av dem.

Aktivitetsutbudet är liknande. Jag har inte provat någon aktivitet på Arken men gick på Asias bas yoga. Den var precis det den sa, bas. Är du en något sånär van yogi så ger den dig inget, alldeles för lågt tempo, men har du aldrig yogat innan eller bara gjort det någon enstaka gång tror jag att du kan gilla den.

Mat:

Nu vet jag inte direkt hur jag ska börja, ingen av restaurangerna är direkta stjärnor.. Båda hotellen har spapaket med övernattning och 3-rätters middag och det är det jag har testat. På Arken hotell är det en given meny som gäller medan Varbergs stadshotell låter en välja mellan två förrätter, två huvudrätter och två efterrätter. Det tycker jag är väldigt trevlig det är ju faktiskt så att man inte gillar all mat och då har man åtminstone möjlighet att välja.

Arken hotell
Första gången på Arken hotell minns jag inte vad vi åt men jag minns att det var bra mat och servisen var vad man kunde förvänta sig. De spillde förvisso vin över halva borden (vitt) och missade mig med en hårsmån men de redde ut det. Andra gången fick vi redan vid bordplaceringen information om att de hade fått flera sena sjukdomsbesked i köket och bad i förväg om ursäkt för att vi kunde få vänta under kvällen. Gott så. Tyvärr stannade det inte där utan vår servitris beklagade sig konstant över att hon hade så mycket att göra och inte hann med och det förtog helt klart stämningen under middagen. Dåligt skött av henne men återigen mycket god mat (och hotellet kompenserade oss senare med ett presentkort då vi påtalade bristerna)

Varbergs stadshotell
Då kommer vi till Varbergs stadshotell.. Vi hade bokat bord ganska sent, halv 9, och fick vänta över en timme innan förrätten kom in. Innan det hade vår servitris flera gånger meddelat att ”den kommer alldeles strax” medan borden runt omkring oss fick såväl för- som huvudrätt och efterrätt. Det var uppenbart att de strulat till det och ett ”vi ber så mycket om ursäkt. Vi har strulat med er beställning och skyndar oss så mycket vi kan för att få ut den” hade varit på sin plats. Punkt. Jag behöver inte veta mer än så. Och jag vill definitivt INTE höra små skämt när vi hyfsat surt påtalar att det tagit väldigt lång tid! Maten då? Förrätten (jag tog carpaccio och sällskapet nått med olika betor) var riktigt god. Tyvärr var det inte mycket till att njuta av maten för vi var verkligen jättehungriga. Huvudrätten, lammlägg, var ok och efterrätten knappt ok. Inget superbetyg för maten på Varbergs stadshotell men ok.
Jag måste dock säga att frukosten var riktigt bra, den bästa jag varit på på länge. Det har god müsli och croissanter med Nutella! Maken hoppade nästan jämfota när han såg att de gör omelett på beställning. Han älskar omelett och den såg väldigt fin ut.

2 reaktioner på ”Recension Art Garden Spa och Asia Spa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s